Vidste du, at der i perioden 1929 til 1975 blev anvendt blå beton i mange bygninger? Dette byggemateriale indeholder radium, som kan nedbrydes til radon og udsende gammastrålning. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at boliger bygget med blå beton automatisk har forhøjede radonniveauer. Radonrisikoen afhænger af, hvor i konstruktionen materialet er anvendt, samt hvor godt boligens ventilationssystem fungerer. Den eneste måde at fastslå en eventuel risiko er at foretage en radonmåling.

Blåbetong kendetegnes ofte ved en mat blålig nuance og en porøs struktur, der minder om en svamp. Hvis en radonmätning viser forhøjede niveauer, er det vigtigt at undersøge, hvilke materialer boligen er opført med. Ifølge Sundhedsstyrelsen udvikler omkring 500 danskere årligt lungekræft som følge af for høje radonkoncentrationer i indeluften.

I Danmark findes der stadig mange boliger med blå beton, og det anslås, at flere hundredtusinde hjem potentielt kan være påvirket. For at sikre et sundt indeklima er det afgørende at foretage en radonmåling. Radonkoncentrationen måles i becquerel per kubikmeter indeluft (Bq/m³), og grænseværdien for radon i boliger er 200 Bq/m³ i årsmedianværdi. En langtidsmåling giver et mere præcist billede af radonindholdet, mens en korttidsmåling kan give en hurtig indikation af eventuelle problemer.

Hvis radonmålingen afslører for høje niveauer, er næste skridt at finde kilden til problemet. En gammamåling kan hjælpe med at afgøre, om blå beton er en væsentlig faktor bag de forhøjede radonværdier. En autoriseret radonkonsulent kan foretage denne måling ved hjælp af en gammamätare, som placeres mod vægge eller gulve. Ved at måle den udsendte gammastråling kan eksperten vurdere, om blå beton er årsagen til de forhøjede radonniveauer. Hvis det er tilfældet, kan løsninger såsom forbedret ventilation, radonspærrer eller fjernelse af det berørte materiale hjælpe med at reducere radonkoncentrationen og sikre et sundere hjem.

Relaterad information

Om radon

Om Blåbetong

Radonmätare

Radonmessung

Behöver du hjälp med SEO (sökmotoroptimering) för att ranka högre på Google? Vi kan hjälpa dig!